Yeni Eğitim Modeli bugün yayımlandı. Hayırlı, uğurlu olsun. Yetişmişlere ve yetişecek olanlara şimdiden muvaffakıyetler dilerim. Beni en mutlu eden tarafı “Yetkin ve Erdemli İnsan” kavramının öncelenmiş olması.
Ana konu aşağıdaki şekilde tanımlanmış.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin nihai hedefi, yetkin ve erdemli insanlar yetiştirmektir. Yetkinlik ve erdem, birbirini tamamlayan iki önemli değerdir. Yetkinlik belli bir alanda gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olmayı ifade ederken erdem, ruhsal olgunluğu başka bir ifadeyle ahlaken övülen meziyetleri kapsar.
Yetkinlik ve erdemin merkezde olduğu öğrenci profilinde öğrencilerin bilgi, beceri, eğilim ve değerleri göz önünde bulundurulmaktadır.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; insanı ruh ve bedenden oluşan bir varlık olarak göz önüne alan bütüncül bir eğitim anlayışı benimsemekte, yetkin ve erdemli bireylerin yetiştirilebilmesi noktasında özgün bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Bu bağlamda insana bakışta “ontolojik bütünlük”, bilgiye bakışta “epistemolojik bütünlük” eğitim sürecine bakışta “zamansal bütünlük”, değerlere bakışta ise “aksiyolojik olgunluk” kavramları; Türkiye Yüzyılı Model’in öğrenci profiline temel teşkil eder.
Bu başlık ve eğitim modelinin gördüğümde geçen yıl yayımlanan “ERDEMLİ İNSAN MODELİ” kitabımda temel olarak bahsetmiş olduğum kısımların
Ahlaklı
- a) Adil: Herkesin eşit haklara sahip olduğuna inanır ve adaleti benimser.
- b) Başkalarının haklarına saygı duyan: Dürüstlük, adalet ve empati gibi ahlaki değerleri hayatının bir parçası hâline getirerek başkalarının hak ve mahremiyetlerine saygı gösterir.
- c) Tabiata ve toplumsal sorunlara duyarlı: Tabiata ve toplumsal sorunlara karşı duyarlıdır, toplumun daha adil ve eşit bir düzene sahip olması için çalışır.
ç) Güvenilir: Verdiği sözleri tutar, başkaları tarafından güvenilir biri olarak kabul edilir.
- d) Saygılı: İnsanlara, diğer canlılara, çevreye, farklı inançlara, başkalarının haklarına, üzerinde emeği olanlara saygı gösterir ve onları gözetir.
- e) Doğru: Akla, mantığa, gerçeğe veya kurala uygun davranır; yasa, yöntem ve ahlaka bağlı, dürüst ve namusludur.
- f) Dürüst: Sözünde ve davranışlarında doğruluktan ayrılmaz, kendisine güven duyulur, yalan söylemekten kaçınır. Alt başlıkları ile tanımlanmış olması benim açımdan oldukça ilginç.
Kitabım basıldığında ne demek istediğimi uzun uzun anlatmak zorunda kalmıştım.
Şimdi anlatmaya çalıştığım hususların eğitim müfredatına girdiğini görünce çok sevindim.
Eleştirilecek yönleri elbette olabilir. Lakin Milli Eğitim modelinin benim ızdırabımı taşıyan bir ana başlıkla yayımlanmış olması beni çok memnun etti.
Elbette böyle olmalıydı.
Kitabımın arka kapağında şöyle yazmıştım.
Toplumu domine etmek için politik yalanlar üretirseniz erdemli bir toplum inşa edemezsiniz. Sadece politize edersiniz. Yalanlara inananlar ile inanmayanlar arasında gider gelirsiniz.
Toplum erdemli olmayınca devlet erdemli olmaz.
Erdemli bir devlet için erdemli toplum, erdemli toplum için erdemli insanlar yetiştirmelisiniz.
Hedefiniz erdemli insanlar ve neticesinde erdemli toplum değilse; devleti ve kurumlarını çiftlik olarak görenler ile baş edemezsiniz.
Milli Eğitim müfredatının derdime derman olması niyeti inşallah pek çok gelişmelerin ve iyileşmelerin kapısını açar ümidi ile hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Vesselam
Ahmet Türkan