TYB Bolu Şubesi Töreli Türk Edebiyâtı Okumaları’nın 101. Haftasında Gazze Konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Töreli Türk Edebiyatı Sohbetlerinin 101. oturumunda Üniversite öğrencilerinin Gazze’yi nasıl algıladıklarını ifade eden metaforlar ve metaforların ortaya çıkışında medyanın rolü ele alındı.
Yüz birinci haftasında TYB Bolu Şubesi tarafından gerçekleştirilen oturumda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan AKTAN tarafından “Gazze’ye Dair Metaforlar: Töreli Bir Arayış” başlığı ele alındı.
Düzenlenen oturumda Aktan, üniversite öğrencilerinin Gazze’yi nasıl algıladıklarını, hangi metaforlarla ifade ettiklerini anlamaya çalışan bir çalışmadan bahsederek, Gazze’nin üniversite öğrencilerince nasıl kabul edildiğini anlama konusunda medyanın etkilerini ele aldı.
Gerçekleştirilen sunumda konuşmacı, üniversite öğrencilerinin Gazze’yi anlamlandırırken en çok ifade ettikleri metaforların “yalnızlık, yaralı, dram, ölü şehir, yetim, çaresiz, direnişçi” olduğunu, ayrıca Gazze konusunda üretilen metaforların “insani değerler, kişileştirme, eleştirel bakış, coğrafi konum” kategorilerinde toplandığını ifade etti.
Ortaya çıkan metaforlar ile medya mesajları arasında bir bağ olup olmadığını sorgulayan Aktan, 8-12 Ekim tarihleri arasında Yeni Şafak, Akşam ve Cumhuriyet Gazetelerinin manşetten verdikleri haber ile üniversite öğrencilerinin ürettikleri metaforların benzerliğine atıfta bulunarak “medya, bireylerin günlük haber alma gereksinimlerini karşılamakla kalmayıp, ne hakkında ve nasıl düşünecekleri konusunda da önemli role sahiptir, bu durum Gazze’nin nasıl algılandığına da yansımıştır” dedi.
Medyanın kurgusal yapısına dikkati çeken Aktan, meselelerimizin, davalarımızın, değerlerimizin, olması gerektiği gibi algılanması, tüm insanlık tarafından bilinmesi ve kabul edilmesi noktasında medyanın Töreli anlayışa sahip olmasının önemine vurgu yaptı.