Töreli Yazılar

İç işlerinden kim sorumlu?

Ahmet Türkan

Aile hayatının kutsal oluşu, değerli oluşu tüm inanç sistemlerinde kabul edilmiştir. Bir farkla son yüz yıldır feminiz adı altında kadına eşitlikçi adı altında yapılan eziyet maalesef bilerek ya da bilmeyerek görmezden gelinmektedir.

Kadınlar bu durumdan memnun mu?… Maalesef memnun. Az maaşla bir yerlerde çalışıp evde de evin bütün işlerinin yapmak yorucu olsa gerek.

Ama işin garibi eşi çalışmayan erkekler eşlerini işsiz nazarı ile değerlendiriyorlar.  Eşin çalışıyor mu? Sorusuna çalışmıyor ev hanımı diyorlar. Ben dahil. Ama ben ne maksatla söylediğimin farkındayım. Çünkü bu satırları laf olsun diye yazmıyorum. 40 yıllık tecrübe ile sabittir. Evin çekip çevrilmesi, çocukların her türlü ihtiyacı, yemek, çamaşır, bulaşık, temizlik gibi yorucu işler kadınlara kaldığı gibi erkekler evdeki en küçük bir eksikliğe tahammül edemiyor. Yemeğin tuzu eksik olmuş, bu yemek böyle mi pişer, beyaz gömleğim ütülendi mi… v.s. v.s.  gibi boş lakırdılarla evdeki huzuru bozuyorlar.

Halbuki bazı işler hariç Öğretmenlik, hemşirelik, kadınlar ile ilgili tıp alanı gibi konuların dışında kadınların yaptığı pek çok iş hem yorucu hem de kadınların harcı değil.

Askerlik sonrası yaklaşık 25 yıl sivil sektörde kadınlarla birlikte iş yapmış biri olarak tecrübelerime dayanarak bunları itiraf ediyorum. Kadınlarımıza çok yükleniyoruz. Sonra da evde huzursuzluk çıkıyor.

Halbuki erkekler kendilerinin iyi yetiştirip iyi kazanmalı ve hanımlarını çalışmak zorunda bırakmamalı.

Özellikle çocuklar belli bir yaşa ulaşıncaya kadar anne şefkatinden mahrum kalmamalıdır.

Aslında ev hanımlarının tanımı değiştirilmeli. Mesela Homeoffice tanımı batı kaynaklı olmasına rağmen dilimize istemeyerek te olsa yerleşmiş durumda. Hanımlar Home Office çalışıyorlar.

Hani devletin bir çalışması olacaktı ya. Ev hanımlarına yönelik. Aslın çok çok geç kalınmış bir çalışmadır. Acilen hayata geçirilmelidir.

Hanımlar için şu tanımlar uygundur. İaşe ve ibate, evlad-ı iyal ve nezafet yöneticisi.

Erkekler için ise finans ve lojistik yöneticisi denmesi çok mantıklı geliyor bana.

Mesaideki tanımları ayrıca kartvizitlerinde yazılabilir.

Aile huzuru istiyorsak ailemize sahip çıkalım. Saadet-i dareyn olan hanımlarımızı üzmeyelim. Çocukların geleceği hanımların evdeki performanslarına bağlıdır. Mağdur etmeyelim. Nafakalarını ve melbusatlarını en güzel şekilde tedarik edelim. Evlerimiz huzurla dolsun.

Geleceğimizin teminatı olan evlatlarımız anne şefkati ve baba sevgisi ile büyüsünler. Kreşlerde, çocuk bakım evlerinde sevgisiz itilip kakılarak büyümesinler.

Evleriniz huzurlu rızkınız bereketli olsun.

Vesselam.

Ahmet TÜRKAN

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu